Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv fermentace a teplené úpravy na stravitelnost hrachového proteinu v podmínkách in vitro
Dunová, Jana
Tato diplomová práce s názvem „Vliv fermentace a tepelné úpravy na stravitelnost hrachového proteinu v podmínkách in vitro“ se zabývá zpracováním uceleného přehledu o hrachu (Pisum sativum), jeho vlastnostech, antinutričních látkách a možnostmi praktického využití. Jako dále je zde popis struktury a funkce proteinů, stejně tak jako metody jejich detekce. Další kapitoly se zabývají obecně trávením, popisu fermentace a tepelných úprav. Cílem této diplomové práce bylo nabídnout souhrnný pohled na stravitelnost proteinů a sacharidů, stejně tak jako vlivy antinutričních sloučenin (rafinózy, polyfenolů a kyseliny fytové). Byly použity vzorky vařené nebo fermentované pomocí Lactobacillus plantarum. Studie prokázala, že krátké (10 minutové) povaření významně neovlivnilo stravitelnost proteinů Maillardovy reakce. U aminokyselin byl pozorován vyšší obsah cysteinu, methioninu a glutaminu ve srovnání s nefermentovanými vzorky. Nejlépe stravitelné se ukázaly sacharidy podrobené dlouhému vaření a fermentace zlepšila nutriční hodnoty hrachové mouky. Na antinutriční látky měla ošetření různý vliv, kdy rafinóza byla snížena fermentací a zvýšena tepelným ošetřením, přičemž u polyfenolů to bylo naopak. Kyselina fytová byla významně redukována strávením bez vlivu ošetření.
Nutriční a senzorická hodnota rostlinných nápojů jako alternativ mléka
Němcová, Tereza ; Doležal, Marek (vedoucí práce) ; Ilko, Vojtěch (oponent)
Předložená bakalářská práce se věnuje problematice stále populárnějších rostlinných alternativ kravského mléka. Praktická část se zaměřuje na nutriční a senzorické hodnocení nápojů získaných z ovesného zrna. Teoretická část popisuje jednotlivé rostlinné suroviny, ze kterých se vyrábějí. Srovnává je z výživového hlediska, popisuje možný výskyt antinutričních látek a jejich působení na lidský organismus. Následně práce srovnává rostlinné nápoje s parametry kravského mléka. V praktické části bylo analyzováno 10 vzorků ovesných nápojů pomocí následujících metod: gravimetrie pro stanovení obsahu sušiny, extrakce kapalina-kapalina (LLE) pro stanovení tuku a Kjeldahlova metoda pro stanovení obsahu hrubých bílkovin. Pro získání potřebných dat byl stanoven obsah popela po zpopelnění vzorků v muflové peci gravimetricky a dopočtem stanoveny sacharidy. Pomocí metody plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem (GC/FID) bylo stanoveno zastoupení mastných kyselin. Na závěr byla metodou hodnocení senzorického profilu provedena senzorická analýza. Výsledky byly následně porovnány a diskutovány s již publikovanými údaji. Analyzované ovesné nápoje obsahovaly přibližně stejné množství základních živin. Ovšem v porovnání s kravským mlékem byl obsah bílkovin výrazně nižší. Velkou variabilitu vykazují vzorky...
Význam přírodních antinutričních a toxických látek v potravinách
Hruša, Adam ; Kinkorová, Ivana (vedoucí práce) ; Šteffl, Michal (oponent)
Bakalářská práce se zabývá významem přírodních antinutričních a toxický látek. Cílem této práce je poskytnout ucelený pohled na dané téma a dále blíže specifikovat mnou vybranou skupinu látek se zaměřením na jejich možné účinky na zdraví běžné populace a na zdraví sportovce. Jedná se o teoretickou práci, která byla zpracována pomocí metody literární rešerše. Klíčová slova: antinutrienty, antinutriční látky, rostlinná strava, potenciální zdravotní benefity, nepříznivé zdravotní účinky, inhibitory proteáz, fytoestrogeny
Vliv výživy na reprodukci skotu
Aulichová, Tereza
Bakalářská práce se věnuje problematice výživy dojného skotu s následným vlivem na reprodukci. Je zaměřena na podávání nekvalitních krmiv a krmných dávek, které negativně ovlivňují plodnost. První část se věnuje biologickým základům reprodukce, a to hlavně plodnosti, která je z hlediska ekonomiky nejvíce ceněná. Druhá část se zabývá problematikou výživy dojného skotu. Zahrnuje popis životně důležitých živin a jejich vliv na plodnost. Také je zde věnována pozornost antinutričním látkám a jejich vlivu na reprodukci. Dále je zde popsáno, jak sestavovat krmné dávky dojného skotu dle fázové výživy. Je zde věnována pozornost výživě plemenných býků. Poslední část bakalářské práce je věnována nejčastějším příčinám vyřazování dojnic z chovu, týkající se jejich výživy a reprodukce.
Nové trendy vo výžive vykrmovanej hydiny
Janušková, Anna
Tato bakalářská práce se zaobývá jednotlivými druhy drůbeže, které se chovají pro výkrm. Informuje o odlišnostech jejich trávicího traktu. Dále uvádí, které hybridy se nejčastěji vykrmují a jaké výkrmové parametry u nich sledujeme. Věnuje se jednotlivým krmivům, které se používají ve výživě vykrmované drůbeže. Dále jejich zpracování, kompletním krmným směsím a třídění podle jednotlivých vývojových stádií, kterým jsou zkrmované. Také se věnuje dopravníkovým systémům na přepravu krmiva využívaným ve velkochovech. V následujících kapitolách se pojednává o antinutričních látkách a antibiotikách obsažených v krmivech pro vykrmovanou drůbež a jejich dopad na zdraví. Mezi tyto látky patří mykotoxiny, dioxiny, těžké kovy aj. Práce dále uvádí dvě výživové normy pro vykrmované brojlery. Jedna norma uvádí výživové hodnoty pro vykrmované brojlery z roku 2007. Druhá norma uvádí výživové hodnoty pro brojlera COBB 500 z roku 2018. Tyto normy práce porovnává a v závěru uvádí jednotlivé změny.
Krmiva využívaná ve výživě drůbeže
Hromádková, Vladana
Bakalářská práce pojednává o krmivech využívaných ve výživě drůbeže, zaměřuje se na nejčastěji používané a specifikuje je. Dále se zde uvádí možné úpravy jednotlivých krmiv či krmných směsí. Také se v práci uvádí rizika, která mohou vzniknout, nesprávným zacházením s krmivy a jejich možný dopad na drůbež. Hlavní rizikem jsou antinutriční látky a mykotoxiny vyprodukované plísněmi, které mají negativní vliv na kvalitu chovu. Proto je nutné, aby chovatelé dbali na kvalitu krmiva, kterým krmí.
Obsahové látky semen sóji luštinaté (Glycine max (L.) Merr.) a dopady její konzumace na lidské zdraví
LESÁKOVÁ, Klára
Sója luštinatá se v ČR začala pěstovat koncem devadesátých let minulého století a od té doby se její osevní plochy výrazně rozrostly. Sójové boby slouží k výrobě mnohých pokrmů. Jsou hodnotným zdrojem bílkovin nejen pro výživu člověka. Také obsahují velké množství biologicky aktivních látek. Tyto látky mají pozitivní dopad na lidské zdraví. Nejvíce prozkoumané jsou účinky sójových fytohormonů - isoflavonů. Jejich konzumace snižuje u člověka výskyt rakovinného bujení a dalších onemocnění.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.